Brandlucht en rookwolken boven paramaribo opgetrokken

Brandlucht en rookwolken boven paramaribo opgetrokken

IMG-20160114-WA0005De brandlucht en rookwolken die een deel van het noorden en westen van Paramaribo teisterden, zijn opgetrokken. Nadat het KBS verschillende klachten binnen kreeg over het ongerief, heeft de brandweer van post Geyersvlijt op woensdag 13 januari orientatie patrouilles in het ‘noorden’ uitgevoerd. Deze actie heeft niets opgeleverd, omdat de rookwolken veel verder vanuit het ‘noorden’ bleken te komen. Op donderdag 14 januari bleven de meldingen over de luchtvervuiling aanhouden. Hi- jet Helicopter service heeft na afstemming wederom onbaatzuchtig haar diensten aangeboden om het KBS te assisteren om vanuit de lucht het gebied in het noorden van Paramaribo te inspecteren op mogelijke brandhaarden. Omstreeks 16:30u. is in de omgeving van platage Rust & Werk, een ‘ontbost’ gebied van tientallen hectares ontdekt, waarvan op dat moment meer dan 1 hectare in brand stond. Een grondverzet machine was op dat moment bezig met het verder ‘ontbossen’van het gebied. Het inspectie team landde terstond. De machine operator gaf desgevraagd aan dat hij in opdracht van een verkavelaar vanaf zaterdag 9 januari, het geboomte ‘wegduwde’ en deze vervolgens in brand stak. De bedoeling van deze handeling heeft te maken met het verkavelen van de grond in weilanden voor de veeteelt. Er is terstond contact gemaakt met de verkavelaar, die aangaf er zich niet van bewust te zijn van de impact van de verbranding. Hierna zijn er duidelijke afspraken gemaakt met de verkavelaar om zich niet nogmaals aan dit onmaatschappelijk gedrag schuldig te maken. Een waarneming op afstand heeft uitgewezen dat er zich vandaag geen rookpluimen of –wolken vanuit dat gebied zijn opgestegen. Het KBS dankt een ieder die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen dat deze vorm van milieuvervuiling achter de rug is.

 

January 16, 2016 / Nieuws

Share the Post