Vuilverbranding Ornamibo onder controle

Vuilverbranding Ornamibo onder controle

DSCF2221Omwonenden  van de openbare vuilstortplaats  Ornamibo, werden bijkans  langer dan een week  geteisterd door  enorme rookoverlast. Het ging om een berg puin op de vuilstortplaats met een hoogte van ongeveer 10 meters en een oppervlakte van ongeveer 400m2, dat in brand stond. De  brandweer was dagelijks bezig met blussingswerkzaamheden, maar vanwege de omvang van het brandobject, werd besloten assistentie van van derden in te roepen. Zo is bv. het NCCR geïnformeerd en binnen de kortste keren was het hoofd van het Rampen Coördinatie-centrum, Kolonel J. Slijngaard  ter plaatse. De Kolonel heeft meteen assistentie van het bedrijf Haukes ingeroepen, welke een D8 graafmachine inzette, die  oa. het puin verspreidde om zodoende de brandhaarden ‘makkelijker’ te blussen. Door gezamenlijke inspanning is de brand en rookontwikkeling op dinsdag 23 februari onder controle gebracht.  Dit probleem is al eerder ontstaan door  rapers  die op zoek zijn naar koper, waarbij zij  afval in brand steken, (Door verrottingsprocessen op vuilstortplaatsen komen veelvuldig chemische en brandbare gassen vrij) met als gevolg dat grote delen van het puin in brand komen te staan. Verder is veel  brandbaar materiaal op deze plaats aanwezig. Dit  probleem moet serieus worden aangepakt omdat in de rookontwikkeling ook andere schadelijke stoffen van verbrandingsresten door de wind mee worden gedreven naar omwonenden.

February 25, 2016 / Nieuws

Share the Post