KBS op scherp

KBS op scherp

IMG-20160504-WA0007Het KBS heeft gistermiddag een spoedbijeenkomst met de media gehad. De toename van slachtoffers bij woningbranden is o.a. de aanleiding van deze bijeenkomst geweest. De brand die in de vroege ochtend van 4 mei aan de Loorstraat  woedde,  heeft 2 jonge levens geëist. De ‘teller’ van slachtoffers bij brand  is hierdoor op 11 komen te staan. Het vorig jaar stonden  4 slachtoffers genoteerd. De wnd.Commandant Brandweer  R. Jakhari gaf aan dat de meeste slachtoffers in hun slaap of tijdens het uitrusten zijn ‘overvallen’ door het drama. De meeste slachtoffers bij brand vallen n.l. door het inademen van rook: “Als u slaapt, ruikt u niets. U wordt dus niet wakker van de brandlucht. En doordat de rook veel giftige gassen bevat, raakt men snel in een diepe bewusteloosheid. Vaak al binnen enkele minuten.”

De strijd tegen brand is een strijd tegen de tijd! Rookmelders zijn apparaten die rook, dus brand in een vroeg stadium ontdekken en alarmeren, hierdoor heeft u  tijdig kans om volgens uw vluchtplan  te vluchten. Traliewerk in gebouwen hebben jammergenoeg ook gezorgd voor slachtoffers, die niet konden ontsnappen. Wij moeten als gemeenschap prioriteiten stellen in het evenwicht tussen Security en fire safety. Het KBS heeft hiertoe een aantal modellen traliewerken als aanzet ontworpen, om op een snelle en veilige manier te vluchten bij een calamiteit. Het jongste model heeft bij een juiste toepassing, zowel een hoog security als fire safety niveau. De wnd. Commandant heeft benadrukt dat brandweerzorg een verantwoording is van het KBS, maar dat brandveiligheid een wederzijdze verantwoordelijkheid is. Het naleven van brandveiligheid is meer dan een morele verplichting van ons allen. De komende dagen zal het KBS de voorlichtings- en preventieactiviteiten aangepast opvoeren, waarbij rookmelders en traliewerk als thema’s zullen dienen. De wnd. Commandant bracht IMG-20160505-WA0011gister namens het korps een bezoek  aan de slachtoffers van de brand in het ziekenhuis. In deze zijn het de vader en een zoon die de vlammenzee wisten te ontkomen, maar jammergenoeg letsels en brandwonden hebben opgelopen. De vader die veel moed en sterkte  werd ingesproken was zeer content met dit bezoek. Het KBS condoleerd de nabestaanden, familie en kennisen met dit smartelijk verlies….strekte!

 

May 5, 2016 / Nieuws

Share the Post