KBS participeert aan feasibility assessment om te geraken tot monitoring van bosbranden

KBS participeert aan feasibility assessment om te geraken tot monitoring van bosbranden

vlnr., H.Sijlbing, U. Coats, O. Ramautar, M. Gonzales en J. Ledezma

vlnr., H.Sijlbing(ci), U. Coats(kbs), O. Ramautar(kbs), M. Gonzales(ci),  J. Ledezma(ci) en H. laing(kbs, niet in beeld)

computeranimatie van branden in suriname

computeranimatie van branden in suriname

vandaag is een delegatie van het KBS ontvangen op het het kantoor van CI ( Conservation International). Het team van CI bestond uit, M. Gonzalez (CI Arlington), J. Ledezma (CI Bolivia) en H. Sijlbing (CI Suriname).  De ‘Fire cast monitoring & Alert system’ is een op satelliet gebaseerd data systeem dat op  een bepaald niveau reeds door de dienst ’S Lands Bosbeheer, wordt gehanteerd. De bedoeling is dat de ‘prime stakeholders bekend worden gemaakt met dit systeem en haar mogelijkheden. Het op te zetten systeem, dat NASA ‘empowered’ is zal de Surinaamse overheid vrijwel niets kosten.  Fire Cast kan minimaal, afhankelijk van de satellietposties, binnen 30 min. (bos)branden alarmeren via computer, maar ook via de smartphone. Verder kan er data voor (bos)branden via dit systeem worden gegenereerd, waardoor beleid op verschillende niveau’s bij de ‘prime stakeholders’ kan worden ontwikkeld voor bv. preventie.  De statistieken van de vuil-, gras- en bosbranden in Suriname bleken bij deze assessment van eminent belang te zijn. Deze data werd vergeleken met ’satillite images’ vanaf 2003 tot 2016, waarbij  er overeenkomsten blijken te zijn met het aantal meldingen van brand in deze perioden. Het volgend traject is een workshop georganiseerd door CI en traingen voor de ‘prime stakeholders’, w.o. Korps Brandweer Suriname, ’s Lands Bosbeheer, NCCR, SBB en het Ministerie van Regionale ontwikkeling.

May 24, 2017 / Nieuws

Share the Post