KBS gebiedt alertheid bij onweer

KBS gebiedt alertheid bij onweer

Hoe-overleef-je-een-windhoos-of-rukwind-1024x760Hevige rukwinden kunnen verwoestend zijn en veel schade aanrichten. Hoewel deze natuurverschijnselen niet altijd voorspeld kunnen worden, kunnen enkele preventieve maatregelen worden getroffen om schade te voorkomen of  te beperken. Volgens de weersverwachtingen van de meteorologische dienst, kunnen  de komende dagen nog meer neerslag met hevige windvlagen ‘langskomen’. Het is van belang dat wij de weersverwachtingen vooral  in deze periode nauwgezet volgen en eventueel hierop anticiperen. Zo is het aan te bevelen om ‘alles’ dat door de wind meegevoerd kan worden zo mogelijk binnen te plaatsen, of vast te zetten (tuinmeubelen, speelgoed, etc.),  zorg dat uw huisdieren beschermd zijn, blijf binnen en ga enkel naar buiten als het echt moet. Probeer instabiele bomen nabij uw woning te snoeien, schragen of te verwijderen. Zorg dat uw dak goed verankerd en onderhouden is, controleer of er geen dakplaten loszitten. Controleer of uw dakgoten niet verstopt zijn. (een EHBO trommel in huis  zal echt niet overbodig zijn)

Tijdens rukwinden

Sluit ramen en deuren, bij hevige rukwinden dient de toilet- / badruimte als betere schuilplaats. Zorg ervoor dat u met uw gezin bij elkaar bent en flashlight, mobiele telefoon, sleutels (huis en eventueel auto) etc. bij de hand heeft. Blijf weg van glazen ramen of shutters. Die kunnen door rondvliegende projectielen worden beschadigd, waardoor u verwondingen kunt oplopen.  Als de rukwinden gepaard gaan met onweer, trek dan de stekker(s) van computer(s), televisietoestel(len) en andere elektrische toestellen uit (ivm. blikseminslag). Bij  hevige wind nooit onder een boom op open terreinen schuilen

Als u zich absoluut moet verplaatsen tijdens  rukwinden

Informeer uw naasten van uw bestemming en het voorziene uur van aankomst; rijd vooral op primaire wegen en vermijd wegen die onder water staan; parkeer uw voertuig niet in de nabijheid van bomen of hoge objecten, parkeer altijd buiten de ‘valschaduw’. ( de afstand die moet worden bewaart, moet groter zijn dan de hoogte  van het object.)

Blijf de weerberichten volgen en………. overdenk de mogelijkheid om als voorzorg, uw woning tegen rukwinden te verzekeren.

 

June 5, 2017 / Nieuws

Share the Post