KBS heractiveert ‘FAF’ testen

KBS heractiveert ‘FAF’ testen

IMG-20170620-WA0043[1]IMG-20170620-WA0035[1]IMG-20170620-WA0074[1]Sinds 1996 is  het Korps Brandweer Suriname gestart met de ontwikkeling van een algemeen conditietest (A.C.T.) Vanaf 2006 is voor de repressieve diensten een speciale test te ontwikkeld dat functioneel en taakgericht is.  Branden blussen en hulpverlenen, zeker bij noodsituaties, verlangen een professionele aanpak, willen we snel, efficiënt en effectief optreden. Een optimale voorbereiding op het brandweerwerk vereist een optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid en fitheid. De afgelopen week zijn de FAF (functionele en algemene fitness test) testen na een een periode van evaluatie en herorganisatie, wederom van start gegaan. Het algemeen doel van deze testen is om het  repressief personeel  te testen op technische vaardigheden en herstel na fysieke inspanningen. Uit analyse blijkt dat de fysieke aspecten van het brandweerwerk zich kenmerken door taken met relatief langdurige perioden met een relatief lage intensiteit (bijvoorbeeld zittend wacht en bewakingsdiensten) die worden afgewisseld met periodes van een relatief hoge intensiteit (een brand of technische hulpverlening en rampen). De FAF test is speciaal voor het represief personeel, omdat alle testonderdelen direct betrekking hebben op de werkzaamheden van het repressief optreden. De test is opgezet om een beeld te krijgen over de toepassing van de  technische handelingen en de  fysieke staat van het repressieve personeel. De inspanningsoefeningen zijn zodanig gekozen dat er een link ligt naar brandweerspecifieke praktijksituaties en de persoonlijke veiligheid wordt hierbij direct vergroot. Dit moet de test aantrekkelijker maken om uit te voeren. Hierdoor wordt de bereidheid tot een korte inspanningsoefening groter en zal de test een beter resultaat over zowel de technische en de fysieke gesteldheid opleveren. De deelnemer krijgt een hartslagmeter aangebracht, hierdoor kan achteraf worden bekeken hoe het verloop van de hartslag tijdens het parcours was en wat de hoogste hartslag was tijdens de rit. Tevens  wordt gekeken naar het herstel van de hartslag. De deelnemer moet na de test drie minuten herstellen onder standaardomstandigheden, waarna opnieuw de hartslag wordt opgenomen. Zo is waar te nemen hoe snel iemand herstelt na een inspanning, waardoor vroegtijdig kan  worden bewaakt/ gesignaleerd of iemand in een goede of minder fysieke staat verkeert. Voorts kunnen  ongelukken, vanwege een matige fysieke conditie, in het repressieve optreden worden voorkomen en wordt een bijdrage geleverd aan het optimaliseren van de persoonlijke veiligheid van de brandweerfunctionarissen. De FAF test bestaat uit een aantal onderdelen tw:

 • Inzetgereedmaken Bij kapstok de uitruk kleding aantrekken en naar TS lopen.
 • Omhangen (Ademluchttoestel omhangen , handschoenen aantrekken en 52 mm slangen pakken en naar punt 3)
 • Afleggen (Opstellen, beklimmen van handladder en meenemen van spullen)
 • Deur forceren en ‘fictieve’ rokerige ruimte betreden
 • Slang trekken in rokerige ruimte
 • Redden van personen (in een ‘fictieve’ rokerige ruimte) Slachtoffer (80 kg) verplaatsen in de rautekgreep (over 2x15m)
 • Lopen over smalle richel Lopen over balk van 4x2m
 • Slang doorvoeren infictieve rokerige ruimte Trekken van last (van 80kg over 2x15m)
 • Over obstakel klimmen
 • aanvalsweg in rokerige ruimte D.-slang staand over 3m-, gehurkt over 3m, staand over 3m-, gehurkt over 3m en tot slot staand over 3m verplaatsen(Totaal 15m) Op dezelfde manier achterwaarts (terugtrekkend )
 • Sloopwerkzaamheden met sloophaak in rokerige ruimte 10 x bal omhoog stoten.
 • Einde test op loopparcours met standaard loopsnelheid in wandeltempo

*De rode knop van het horloge wordt wederom ingedrukt.

*Deelnemer wordt door anderen van ademlucht en blusjas ontdaan.

*Rustig wandelen en ontspannen.

*Na 3 minuten einde hartslagmeting.

 

 

 

 

Deze test wordt halfjaarlijks uitgevoerd.

July 2, 2017 / Nieuws

Share the Post