KBS test knalvuurwerk

KBS test knalvuurwerk

testmoment van de 'crazy pirate'

testmoment van de ‘crazy pirate’

20181123_110520

geluidswaarde van 118,6 dB voor de ‘big boss’ op de display van de decibelmeter

20181123_122733

enkele van de verboden knalvuurwerksoorten

 

De afdelingen Preventie en PR/Communicatie van het KBS, hebben hedenmorgen enkele knalvuurwerksoorten getest. Het betrof o.a. knalvuurwerk dat onlangs bij  controle werkzaamheden in beslag is genomen. Verder zijn een aantal ‘samples’ van knalvuurwerksoorten met ‘nieuwe’  model aanduidingen op de proef gesteld. De vuurwerkvergunningsvoorwaarden geven duidelijk aan, dat  individuele knalvuurwerksoorten de maximale geluidssterkte van 55 dB (decibel) op een afstand van 5meters niet mogen overschrijden. Alle geteste knalvuurwerksoorten hebben met meer dan 50%, de vastgestelde geluidssterkte overschreden. De ‘crazy pirate’ (voorheen ‘crazy bang’) 115 dB,  ‘crazy king’ (voorheen ‘marsjpa’)  94 dB,  ‘electric crocodile’ 112 dB, ‘bin laden’ 110 dB, ‘big boss 118 dB, ‘crazy robot’ 115 dB, ‘marsjpa’ 113 dB, ’distructor’ 117 dB, ’big brother 117 dB en ‘gansta’ 120 dB.  De samenstelling van het kruit is bepalend voor de impact en geluidssterkte van  knalvuurwerk. Volgens de statistieken zijn knalvuurwerksoorten de directe   hoofdoorzaken van ernstige letselschade.

Het KBS doet hierbij de oproep om geen knalvuurwerk van de boven  vermelde modelsoorten te kopen en/of af te steken en bij signalering hiervan dit gelijk door te geven aan de politie of brandweer. knalvuurwerk zorgt tevens voor enorme overlast.

 

 

 

November 23, 2018 / Nieuws

Share the Post